dementievriendelijke uitvaart

U kunt ons dag en nacht bereiken voor melding van overlijden op telefoonnummer 0492 319533

Uitvaart en dementie

 

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie of Alzheimer. Ook ons gezin werd hierdoor getroffen. Uit ervaring begrijpen wij hoe moeizaam dit proces verloopt en hoe moeilijk het is om de juiste keuzes te maken. Het liefst wil je degene die aan het dementeren is overal bij betrekken, maar moet je dat wel doen en hoe weet je welke de beste keuze is? 

Er zijn veel soorten van dementie en ook de fases waarin iemand zich bevindt kunnen heel verschillend zijn. Kan hij of zij het aan om afscheid te nemen of raken daardoor juist gevoelens in de knoop en ontstaat er daardoor juist meer verwarring? Het blijft moeilijk om voor een ander deze keuze te moeten maken. Je kunt van te voren niet kunt voorspellen hoe iemand met dementie zal reageren op het zien van het verdriet van een ander. Wanneer iemand in een verpleeghuis woont, is het dan verstandig en mogelijk om hem/haar uit die vertrouwde omgeving weg te halen voor een laatste groet of de afscheidsdienst? Is het wel te begrijpen, of geeft het nog meer verwarring?

Helaas kunnen ook wij hier ook geen pasklaar antwoord op geven. Iedereen is anders en iedereen zal anders reageren. Hoe ver is het proces gevorderd en wat kan degene die aan het dementeren is wel of juist niet aan? Overleg eventueel met de behandelend arts of met de mensen uit de zorg hoe zij hier tegenover staan en over denken.

En wat zeker niet onbelangrijk is, kunt ú het als partner of als familie wel aan? Probeer te luisteren naar uw gevoel. Er wordt immers al een zwaar beroep op u gedaan. Wanneer het verlies u zwaar treft, mag u nu misschien wel een keer uzelf voorop stellen.

Onze diensten:

Wanneer een van uw naasten dementerend is, dan kunnen wij samen overleggen waar of op welk moment u onze hulp wilt gebruiken. Wij denken met u mee en helpen u hier graag bij. Het kan u  misschien al voldoende rust geven om te weten dat er iemand in de buurt is om u bij te staan wanneer dat nodig is, zodat iedereen ruimte krijgt voor een goed afscheid.

Download ons wensenboekje of maak een afspraak om uw wensen vast laten leggen

wensenboekje downloadencontact